Yeroskipou Tourist Residential Resort

Set in a plot right next to the sea, the project pursues environmental standards of sustainability in an effort to preserve the region’s stunning and picturesque landscape. Additionally, it has been designed to blend itself effortlessly and smoothly into the beautiful natural landscape of sown and reaped fields.

The masterplan has been visioned to become a special enterprise zone. Beyond hyper-luxury accommodations, it includes exclusive facilities for the residents as well as external visitors. This project seeks not only to complement the existing touristic facilities of Pafos but to upgrade the services, offering a new unique paradigm establishing a new financial model.

AYK Architects’ proposal is respectful of the environmental sensitivity of the region, taking a “green” approach that will have the least detrimental impact on the wonderful landscape of the area. Using sustainable materials, the idea is to carry out most of the disruptive construction work in off-site and allow greater control in factory conditions.

The proposed Resort is in a plot of 5844sq.m. at the south-east of Pafos with stunning views of the rising and setting sun, while also overlooking the Mediterranean Sea to the south-west. Formed of 10 residential buildings positioned at the edges of a triangular arrangement to ensure the maximum visibility to the sea and all looking towards the heart of the development, the Club House, the Resort is defined by its materiality and structure.

Each 2-storey blocks is consist of two parallel vertical white walls which support an upper lightweight structure, forming a two-bedroom family at the ground floor level and a one-bedroom hyper-luxury residence at the first-floor level.

The opposite edge of triangles peak point is marked by the neat and contemporary volume of the Club House consisting of a double height fine-dining restaurant and a vibrant roof-top bar with views out to the sea as well as an underground luxury spa for relaxing and recovering.

Using textured, earthy tones the resort is made predominantly from timber and streel structure, reducing the concrete walls and its embodied carbons. The buildings propose a lightweight structural frame construction along with a minimal precast foundation, minimizing the impact on site. Louvers along with screens and solid facades mitigate the low strong sun during summer season while they offer privacy, keeping though the architectural lightness of the elements.         

Σε ένα τεμάχιο ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, το έργο αναπτύσσεται μέσα σε περιβαλλοντικά πρότυπα αειφορίας σε μια προσπάθεια διατήρησης του εντυπωσιακού και γραφικού τοπίου της περιοχής. Επιπλέον, έχει σχεδιαστεί για να αναμειγνύεται αβίαστα και ομαλά στο όμορφο φυσικό τοπίο των σπαρμένων και θερισμένων χωραφιών.

Το masterplan αναπτύχθηκε με το όραμα να γίνει μια ειδική επιχειρηματική ζώνη. Πέρα από τα υπερ-πολυτελή καταλύματα, περιλαμβάνει αποκλειστικές εγκαταστάσεις για τους χρήστες και τους εξωτερικούς επισκέπτες. Το έργο αυτό επιδιώκει όχι μόνο να επεκτείνει τις υπάρχουσες τουριστικές εγκαταστάσεις της Πάφου αλλά και να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες, προσφέροντας ένα νέο μοναδικό παράδειγμα που δημιουργεί ένα νέο οικονομικό μοντέλο.

Η πρόταση σέβεται την περιβαλλοντική ευαισθησία της περιοχής, ακολουθώντας μια «πράσινη» προσέγγιση με σκοπό να έχει τον λιγότερο επιβλαβή αντίκτυπο στο τοπίο της περιοχής. Χρησιμοποιούνται βιώσιμα υλικά με σκοπό την εκτέλεση του μεγαλύτερου μέρους των κατασκευαστικών εργασιών εκτός εργοταξίου, πράγμα που θα επιτρέπει και τον μέγιστο έλεγχο σε ελεγχόμενες συνθήκες.

Το προτεινόμενο θέρετρο βρίσκεται σε οικόπεδο 5844τ.μ. στα νοτιοανατολικά της Πάφου με εκπληκτική θέα σε ανατολή και δύση, ενώ έχει επίσης θέα στη Μεσόγειο Θάλασσα στα νοτιοδυτικά. Διαμορφωμένο από 10 κτίρια κατοικιών, τοποθετημένα στις άκρες μιας τριγωνικής διάταξης για να εξασφαλίζουν τη μέγιστη ορατότητα προς τη θάλασσα και όλα στραμμένα προς την καρδιά της ανάπτυξης, το Club House, το θέρετρο καθορίζεται από την ουσία και τη δομή του.

Κάθε διώροφο μπλοκ αποτελείται από δύο παράλληλους κατακόρυφους λευκούς τοίχους που υποστηρίζουν μια ελαφριά δομή στο άνω μέρος, σχηματίζοντας μια κατοικία δύο υπνοδωματίων στο ισόγειο και μια πολυτελή κατοικία ενός υπνοδωματίου στο επίπεδο του πρώτου ορόφου.

Στην απέναντι κορυφή της τριγωνικής διάταξης τοποθετείται το Club House το οποίο χαρακτηρίζεται από την καθαρή, μινιμαλιστική και μοντέρνα ογκοπλασία του. Αποτελείται από ένα εστιατόριο με διπλό ύψος, ένα εξωτερικό μπαρ στην οροφή με θέα στη θάλασσα, καθώς και ένα υπόγειο υπερπολυτελές χώρο σπα για χαλάρωση και αναζωογόνηση.

Χρησιμοποιώντας γήινες υφές και χρωματικούς τόνους, το θέρετρο είναι κατασκευασμένο κυρίως από ξύλο και μέταλλο, μειώνοντας δραματικά τους τοίχους από μπετόν και άρα την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Τα κτιριακά συγκροτήματα σχεδιάζονται ως ελαφριές δομικές κατασκευές, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τα περσιδοτά πανέλα μπροστά από τα υιαλοπετάσματα σε συνδυασμό με τις συμπαγείς προσόψεις μετριάζουν τον χαμηλό ήλιο κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, ενώ προσφέρουν ιδιωτικότητα, διατηρώντας παράλληλα την αρχιτεκτονική ελαφρότητα των στοιχείων.

Client:

Private Client

Project Team:

AYK Associates Architects

Design Team:

Andreas Y. Kyriakou, Stella Makri

Visualiser:

AVOCAD Studio

Type:

Commercial, Touristic

Location:

Yeroskipou, Pafos, Cyprus

Date:

2020

Status:

Concept Design


AYK Associates Architects is an architecture practice based in Paphos, Cyprus. AYK's inclusive methodology strives towards architecture which consolidates a wide spectrum of disciplines, from architecture and urbanism to civil engineering, environmental and material design.

© Copyright 2020 | AYK Associates Architects | Andreas Y. Kyriakou. All Rights Reserved.

By using this site you agree to the Privacy Policy and Cookies Policy.