The Double House 

The building sources its inspiration from the surrounding virgin nature. Its colour tone is earthy, and its material palette raw and humble. Lined up with the public road, in a linear arrangement that respects the street face, the building is mainly introverted, creating a solid façade to the public area. At the opposite side, it is more open and vibrant in an effort to interact with the stream and the pure natural environment adjacent to it.

There is a precise distinction between the two houses, which while they share the same design language, they are technically autonomous. This division is expressed volumentrically, and it is orchestrating in all three dimensions, securing the privacy for every space, internally and externally.

While the building volume is expressed continuous, minimal and neat from the public street, its dynamic projections to the back side reverse this sensation. The volumetric choreography here is dramatic. The building eventually becomes a floating shell that balances on a bunch of columns.

Το κτίριο αντλεί την έμπνευση του από τη γύρω παρθένα φύση. Ο χρωματικός του τόνος είναι γήινος και η παλέτα της υλικότητας του απλή και ταπεινή. Ευθυγραμμισμένο με το δημόσιο δρόμο, σε μια γραμμική διάταξη που σέβεται την όψη της πόλης, το κτίριο είναι κυρίως εσωστρεφές, δημιουργώντας μια συμπαγή πρόσοψη για το δημόσιο χώρο. Στην άλλη πλευρά, ανοίγεται και ζωντανεύει σε μια προσπάθεια να αλληλεπιδράσει με το παρθένο φυσικό περιβάλλον που το πλαισιώνει.

Σχεδιαστικά υπάρχει μια ακριβής διάκριση μεταξύ των δύο σπιτιών, τα οποία ενώ χρησιμοποιούν το ίδιο σχεδιαστικό λεξιλόγιο, είναι τεχνικά αυτόνομα. Αυτή η διαίρεση εκφράζεται κυρίως ογκομετρικά και ενορχηστρώνεται στις τρεις διαστάσεις, διασφαλίζοντας την προστασία της ιδιωτικής ζωής σε κάθε χώρο, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Ενώ ο όγκος του κτιρίου εκφράζεται ως συνεχής, μίνιμαλ και καθαρός στην όψη του δημόσιου δρόμου, οι δυναμικές προβολές του στην πίσω πλευρά αντιστρέφουν αυτή την αίσθηση. Η ογκομετρική χορογραφία γίνεται δραματική, καθιστώντας το κτίριο ένα ιπτάμενο κέλυφος που ισορροπεί σε μια δέσμη υποστυλωμάτων.

Client:

Private

Project Team:
Design Team:

Andreas Y. Kyriakou, Stella Makri

Visualiser:
Type:

Residential

Area:

440sqm

Location:

Mesa Chorio, Pafos, Cyprus

Date:

2021

Status:

Submitted for Building Permit


AYK Associates Architects L.L.C., 35 Hellados Avenue, 8020, Pafos, Cyprus | Tel./Fax +357 26 100 602 | This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  
By using this site you agree to the Privacy Policy, Cookies Policy and Terms & Conditions.

© 2021 | AYK Associates Architects L.L.C. | Andreas Y. Kyriakou | All Rights Reserved.